Ślimaki na stół
 Oceń wpis
   

1 maja rozpocznie się sezon zbiorów ślimaka winniczka i potrwa do końca maja.

W Polsce ślimak winniczek - Helix pomatia nie cieszy się popularnością tak jak we Francji, Włoszech i Niemczech. Cena w skupie za kilogram ślimaków, wynosiła w ubiegłym roku około 1 zł. Zawodowi zbieracze są w stanie zebrać około 15 kg ślimaków dziennie. Zgodnie z tym, co podaje ppr.pl, wartość eksportu polskiego winniczka wynosiła w ubiegłych latach ponad 3 miliony euro rocznie.

Oko w oko ze ślimakiem

Zbieracze czasami mylą ślimaka winniczka z ginącym gatunkiem - ślimakiem żółtawym.

Niedawno natknęłam się w jednej z książek kucharskich na sposób przygotowania winniczków.

Świeże żywe winniczki płuczemy pod zimną wodą, następnie wrzucamy je do wrzątku na 10 minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia.

Po przestygnięciu muszelek, oddzielamy część jadalną od reszty, czyli odrzucamy muszlę i to co było w niej, a pozostawiamy tylko mięsiste podstawy, tzw. nogę ślimaka.

Części jadalne wrzucamy na około 60 minut do wrzącej i nieosolonej wody. Solimy pod koniec gotowania, ponieważ inaczej mięso będzie twarde. Uzyskujemy wstępnie przygotowane ślimaki, które teraz możemy przyrządzić jak dowolne wybrane mięso.

Tak przygotowane ślimaki możemy panierować lub przyrządzić duszone z warzywami lub ze śmietaną. Można z nich zrobić podobno doskonałą pastę, którą podaje się w oddzielonych wcześniej muszlach. Wszystko zależy od fantazji kulinarnej.

Uwaga! Smaku winniczków nie można do niczego porównać. Winniczki mają po prostu smak winniczkowy.

Komentarze (10)
Sprzedaj Pan cegłę... Żołnierzom broni nie dali

Komentarze

2007-04-26 13:00:34 | *.*.*.* | kronos
Re: Ślimaki na stół [3]
Ślimak, to nie jest aż taki smakowy indywidualista, bo kucharze potrafią, co
niektórzy,
przyżądzić z jakiejś części wołowiny wyrób, nie do odrużnienia od ślimaka. skomentuj
2009-06-30 01:35:35 | 83.31.181.* | lussi542
Ja pracowałam w dobrej restauracji za granicą gdzie serwowano ślimaki , ale
żadnego zamiennika nie znam i smaku podobnego do ślimaka też nie znam . skomentuj
2009-06-21 03:00:27 | 85.193.226.* | kuchareczek ci ja
Tere fere kuku !To ty masz pojęcie o przyrżądzaniu ślimaków ,a w szczególności
winniczków ,a może zrobisz z nich mielone? NATOMIAST ZE SPOSOBEM OBRÓBKI ŚLIMAKA
WINNICZKA PODANYM PRZEZ NASZĄ BLOGERKĘ ,JESZCZE SIĘ NIE SPOTKAŁEM! Krótko i
skutecznie! Polecam gotowanie w bulionie warzywnym.Oczywiście 'stóp'. Następnie
na spód muszelek masło czosnkowo ,natkowe i 15min zapiekanie pod takim samym
maselkiem .Spróbujesz mi wtedy powiedzieć ,że "to jak każde inne mięso" pzdro skomentuj
2007-04-26 19:23:13 | *.*.*.* | infolinka
Można też przyżądzic ślimaka a'la kalafior w panierce i nikt nie zauważy różnicy
:-))) skomentuj
2007-04-23 22:21:42 | *.*.*.* | ramona
Re: Ślimaki na stół [5]
Oj tak ;) Pamiętam jak kolega z Mazur opowiadał mi, że w "sezonie ślimakowym"
chodzili z bratem na wagary, aby tylko jak najwięcej ślimaczków uzbierać ;) skomentuj
2007-04-25 18:12:56 | *.*.*.* | infolinka
U nas winniczków mało, bo mieszkam w tzw. "polskim trójkącie suszy". To nie
przeszkadza w próbowaniu sił w kuchni. skomentuj
2007-05-12 20:30:03 | 89.229.11.* | opaopa pantik
u mnie dużo winniczków (w toruniu) i nie wiem jak to się nadaje do jedzenia w
każdym bądz razie mogę zaprpsić na zbieranie piękne panie skomentuj
2007-05-13 19:41:42 | *.*.*.* | infolinka
Witaj,

Za zaproszenie dziękuję. Do Torunia mam niedaleko, ale winniczki też
daleko nie miały do mnie, bo przypełzły. Widac świat jest taki mały także
dla winniczków. Nic tylko je teraz przyrządzic w panierce. A tak swoją
drogą, to może by tak raz spróbowac innego przepisu :-)

Z pozdrowieniami, Kasia skomentuj
2008-03-05 12:49:46 | 83.28.57.* | zb. glanas slimaki p
Witaj Kasiu mnostwo innych przepisow na pyszne winniczki znakomitych
Szefow Kuchni Polskiej znajdziesz na stronie www. slimaki com. pl-z
konkursu kulinarnego pt. SLIMAKI PL pozdrawiam i polecam zbys. skomentuj
2012-08-17 22:44:45 | 84.48.87.* | ju
zarcie z puchy skomentuj
O mnie
Katarzyna Pawłowska
"Nie jest ważne by znać doskonale jakiś język. Ważne jest by znać kilka języków na tyle, żeby się z ludźmi dogadać"

 

                                             fotoblog

Najnowsze komentarze
2014-04-06 16:12
sł 'mir:
Rok 2014 będzie Rokiem Konia
Serdecznie witam Z wyrazami szacunku Pozdrawiam sławek Opis Interview... Galeria,[...]
2014-02-04 22:40
infolinka:
Kiełbasa unijna moczona, niewędzona
W okolicy Ałmaty (południowo-wschodnia część Kazachstanu) infrastruktura narciarska jest bardzo[...]
2014-02-04 13:47
Arthur 65:
Kiełbasa unijna moczona, niewędzona
A jak wygląda infrastruktura narciarska w Kazachstanie? Bo znajomy,który tam pracował twierdzi[...]
2014-01-08 09:44
e-papieros-sklep:
Autostrada - kosztowna konieczność czy luksus?
Zawsze tak było i będzie. Niestety polscy kierowcy to jedna z najbardziej poszkodowanych grup[...]